VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Neways kan voorlopig niet van de beurs. Door een frontale botsing met de grootste aandeelhouder VDL is de uitrookmethode die Infestos achter de hand wilde hebben om een beursvertrek te bespoedigen weggestemd.

Dat gebeurde tijdens een bijzondere aandeelhoudersvergadering (bavaeerder deze week waarin het bod van Infestos op de Brabantse elektronicaproducent centraal stond. De Twentse investeerder Infestos heeft 14,55 euro per aandeel (in contanten) over voor Neways, dat onderdelen levert aan onder andere ASML, Philips en BMW.  

De opstelling van VDL is nauwelijks een verrassing te noemen. Het Brabantse familiebedrijf is met 27 procent al jaren de grootste aandeelhouder en probeerde in het voorjaar tot twee keer toe zelf Neways over te nemen. Als wij Neways niet kunnen inlijven dan laten we een andere partij er ook niet zomaar mee aan de haal gaan, dat zal ongeveer de gedachte op het hoofdkantoor van VDL in Eindhoven zijn geweest.  

Niet gepolst  
Voordat Infestos zich meldde als geïnteresseerde had het Neways-bestuur VDL al twee keer de deur gewezen. Het industrieconcern bood eind april aanvankelijk 12,50 euro per aandeel. Krap een maand later verhoogde VDL zijn bod met twee kwartjes. En hoger dan dat wilde VDL absoluut niet gaan, zei president-commissaris Henk Scheepers van Neways tijdens de ontmoeting met beleggers.  

Na het tweede nee’ van het Neways-bestuur trok VDL zelfs even de kaart van een vijandig bod op de fabrikant van elektrische componenten om een overname door te drukken.

Een paar dagen eerder was Infestos aan de bedrijfspoort opgedoken. ‘Wij hebben Infestos niet zelf benaderd’, aldus Scheepers op vragen van beleggers of Neways actief partijen had gepolst die het bedrijf uit de klauwen van VDL konden houden. Het eerste Infestos-bod van 14,55 euro (ook in contanten) bleek meteen voldoende om de steun van bestuur en commissarissen te krijgen. Verder onderhandelen om de prijs nog wat omhoog te krijgen vond Neways niet nodig. Deze biedprijs lag ‘net boven het niveau dat de bedrijfsleiding in gedachten had.  

Infestos-voorman Bernard ten Doeschot stoorde zich naar eigen zeggen aan het ‘veel te lage bod van VDL. Begin mei, vlak nadat de interesse van VDL in Neways bekend werd, nam Ten Doeschot al een klein belang (3 procent) in het aan de lokale markt genoteerde elektronicabedrijf. Het bleek de opmaat naar zijn uiteindelijke overnamebod.      

Blokkade  
Maar tot een snelle aftocht van de Amsterdamse beurs komt het dus niet. Die zou Infestos pas in gang kunnen zetten als aandeelhouders akkoord waren gegaan met een zogeheten juridische fusie.  

Via die methode zou Infestos, bijvoorbeeld al als 60 procent van het kapitaal zijn aandelen aanmeldt onder het bod, weigerachtige aandeelhouders eenvoudig kunnen onteigenen. Daarvoor was een twee derde meerderheid noodzakelijk. Infestos wist zich weliswaar verzekerd van de steun van 50,1 procent van het kapitaal, maar de tegenstem van VDL was doorslaggevend en dwarsboomt een spoedige beursexit. VDL had geen woordvoerder afgevaardigd naar de bijeenkomst. Het industrieel conglomeraat had Neways al voorafgaand aan de bava laten weten tegen het onteigeningsvoorstel te stemmen. Het Neways-kamp wist toen al dat aandeelhouders de uitrookmethode zouden torpederen.  

Toch wilde Neways na de confrontaties met VDL niet spreken van een verzuurde relatie tussen beide partijen. ‘Willem (bestuursvoorzitter van VDL, red.) en ik ontwijken elkaar niet, het is een win-win situatie als onze bedrijven blijven samenwerken’, aldus Scheepers. VDL is een belangrijke klant van Neways. Met circa 30 miljoen euro aan jaarlijkse bestellingen is het goed voor zes procent van de omzet van Neways.     

Dunne handel  
Ondanks de tegenwerking van VDL zet Infestos de overname wel gewoon door. Van meet af aan was het de investeerder naar eigen zeggen er ook niet om te doen Neways helemaal in te lijven. Infestos wilde ook genoegen nemen met een meerderheidsbelang waarbij Neways gewoon op de beurs zou blijven. Die kant lijkt het nu ook op te gaan.  

Beleggers kunnen tot woensdag 27 oktober hun stukken aanmelden bij Infestos. Waarschijnlijk zal Ten Doeschot dan aangeven het bod officieel door te zetten. Met Infestos als meerderheidsaandeelhouder en VDL als goede tweede aandeelhouder ontstaat een situatie waarin de vrije verhandelbaarheid van de aandelen nog beperkter zal zijn. Want ook beleggingsfonds Add Value (5 procent) - dat zich tijdens de aandeelhoudersvergadering niet uitsprak - had in een eerder stadium al een kritisch geluid laten horen over de prijs die Infestos wil betalen